Waarom heb ik mijn ID-kaart en een voorschrift nodig


Waarom heeft mijn apotheker mijn ID-kaart nodig?


Bij terugbetaalde medicatie betaalt u als patiënt slechts een klein deel van de totale kostprijs van deze medicijnen (het remgeld). Uw apotheker moet dit verschil voorlopig zelf betalen en kan dit later terugkrijgen via het ziekenfonds. Hiervoor moet de apotheker wel kunnen bewijzen dat u als patiënt aangesloten bent bij de mutualiteit. Dit kan enkel via de identiteitskaart (of met een klevertje van de mutualiteit).

Apotheek Decaluwe - Heist Aan Zee

Je hoeft éénmalig je paspoort te laten inlezen en via je rijksregisternummer kunnen we nu rechtstreeks inloggen in de databank van je ziekenbond. Eenmaal ingelezen, nooit meer nodig!

Waarom heb ik een voorschrift nodig?


Sommige medicatie moet altijd op voorschrift geschreven worden door de dokter omdat de apotheker dit niet zonder doktersadvies mag afleveren (bv. kalmeer- en slaapmiddelen, antibiotica, zware pijnstillers, …). Ook om terugbetaling te krijgen heeft u altijd een voorschrift van de dokter nodig aangezien de apotheker met dit voorschrift aan de mutualiteit moet bewijzen dat de medicatie afgeleverd is.

Een terugbetaald voorschrift blijft maximum 3 maanden geldig, tot het einde van die maand. Dus is je voorschrift voorgeschreven op datum 05 januari of 26 januari, dan blijven ze allebei geldig tot het einde van de maand april. Wens je toch die medicatie af te halen, dan kan dat nog, maar enkel aan de volledige prijs. Een niet-terugbetaald voorschrift blijft altijd geldig.

Bij medicatie die enkel terugbetaald wordt na advies van de specialist heeft u ook een attest nodig. Dit attest wordt aangevraagd via het ziekenfonds. Met dit attest kunt u dan bij de apotheker rechtstreeks uw terugbetaling regelen. Soms kan de aanvraag voor het attest wel enkele weken duren, hier houdt u dan ook best rekening mee. Maar u kunt steeds bij uw apotheker terecht voor meer informatie of oplossingen bij administratieve problemen.