SLECHTE ADEM

Slechte adem of halitose

slechte adem of halitoseHalitose of slechte adem kan verschillende oorzaken hebben, maar in de meeste gevallen situeert het probleem zich in de mond. Er is dan ook een enorm aanbod aan tabletten, kauwgom en vooral mondspoelingen om dit te verhelpen.

In tegenstelling tot wat men vaak denkt zijn maagproblemen slechts uitzonderlijk de oorzaak van slechte adem. In meer dan 80% van de gevallen gaat het om een probleem in de mond.

De tong: Zeker de hoofdoorzaak van slechte adem, want met zijn groot, ruw oppervlak is de tong een ideale plaats voor de bacteriën die slechte geur veroorzaken. Dagelijkse mondhygiëne met een tongschraper wordt dus zeker aangeraden. Mondspoelmiddelen kunnen dankzij hun aroma en/of anti-bacteriële werking snel resultaat geven, maar dagelijkse mondhygiëne is noodzakelijk.

Ochtendgeur: Door de verminderde speekselproductie gedurende de nacht is dit bij iedereen in meer of mindere mate aanwezig. Maar zodra er gepoetst of ‘geschraapt’ is, is dit ook alweer verdwenen.

Droge mond: Dit leidt tot meer plaque op de tanden en de tong. Ook kunnen slechte geurtjes gemakkelijker ontsnappen door het ontbreken van een bedekkende speekselfilm. Een droge mond kan ook veroorzaakt worden door medicatie.

Andere mondproblemen: Ontstoken tandvlees, wondjes in de mond, ontsteking bij gebitsprothese of slechte mondhygiëne zijn ook mogelijke oorzaken.

Neus-keel-oor kan in ongeveer 10% van de gevallen de oorzaak zijn van slechte adem. Veel voorkomend zijn ‘amandelsteentjes’, de witte of crèmekleurige steentjes die kunnen vastzitten tussen de groeven van de amandelen. Verder kan postnasale drip de tong extra ‘contamineren’ en is er bij sinusitis ook meer last mogelijk.

Minder voorkomende oorzaken: maag/darm-aandoeningen, levercirrose of diabetes.